New Wave Revival (ή Post Punk Revival)

Posted: 10.07.2012 in Genres, Rock
Ετικέτες: ,

by Spyros Kappa

Η New Wave Revival (ή Post Punk Revival) αποτέλεσε την απαρχή του φαινομένου της επιστροφής στην αισθητική του ’80, στις αρχές του 2000. Στη τάση αυτή οφείλεται ότι πολλοί απο εμάς που ζήσαμε τη δεκαετία του ’80, μείναμε έκπληκτοι  με την αναβίωση του ήχου και της αισθητικής μιας περιόδου που αρκετοί θεώρησαν «κίτς»! Μέγα σφάλμα! Πόσο κράτησε τελικά η τάση της New Wave Revival; Ποιές ήταν οι επιρροές της;

New Wave Revival is MUSIC I CUE!

Η New Wave Revival (ή Post Punk Revival) αποτελεί μια εξέλιξη των ειδών της Alternative Rock και της Indie Rock κατά το τέλος του ’90 και αρχές ’00 όπου διάφορες μπάντες άντλησαν έμπνευση απο τον γνήσιο, ανεπιτήδευτο ήχο και αισθητική του Garage Rock του ’60 καθώς και απο την Post Punk και New Wave των τελών του ’70. Παρά τη μεγάλη εμπορική επιτυχία που γνώρισαν γκρούπ της New Wave Revival στο διάστημα της άνθησής της, η τάση αυτή δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ. Πρός το τέλος του 2000 οι περισσότερες μπάντες είτε διαλύθηκαν είτε προχώρησαν σε άλλα project με αποτέλεσμα η τάση της New Wave Revival κατά τη δεύτερη περίοδο της σύντομης διάρκειάς της, να αφήσει το αρχικά έντονο στοιχείο του ήχου της Garage Rock, υιοθετόντας πιο πολλές επιρροές απο τη Post Punk και New Wave, προτού να εξασθενίσει τελείως ως φαινόμενο και ώς τάση.

Ως ακούστικό δείγμα της New Wave Revival δημοσιεύω μια προσωπική συλλογή με τίτλο Un-Popular Tales (2011). Η συλλογή αυτή δεν αποτελεί τον χαρακτηριστικό ήχο της τάσης αλλά περισσότερο προσπαθεί να χωρέσει όλες τις εκφάνσεις της τάσης (Post Punk, New Wave) κατά το διάστημα της ύπαρξής της αλλά και τις επιρροές της στη τάση της Indietronica που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Second Wave Synthpop.

αναφορά στη New Wave Revival

√ Εμφάνιση: τέλη 1990

Απήχηση: 2000-2005

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στον αρχικό όρο της New Wave μαθαίνουμε οτι υιοθετήθηκε για να περιγράψει μια γεννιά καλλιτεχνών με επιρροές απο τη Punk σκηνή οι οποίοι όμως επεδείωξαν γενικότερα, έναν πιο εμπορικό ήχο όπως για παράδειγμα τα σχήματα των Talking Heads, The Cars, The Go-Go’s, The Pretenders, Elvis Costello. (Μια πλήρη λίστα New Wave συγκροτημάτων μπορείτε να δείτε εδω). Επιπλέον, ο όρος Post Punk χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τα γκρούπ εκείνης της εποχής που πειραματίστηκαν με τον ήχο της Punk προσθέτοντας πιό δύσκολες μουσικές δομές, λυρικά θέματα και δημιουργώντας συνειδητά μια αρτίστικη εικόνα ενώ την ίδια στιγμή διατηρούσαν την εικονοκλαστική στάση της Punk! Τέτοιες μπάντες ήταν οι για παράδειγμα Devo, Joy Division, Wire, Siouxsie and the Banshees, Public Image Ltd., Gang of Four, The Birthday Party, The Cure, και Echo & the Bunnymen.(Μια πλήρη λίστα Post Punk συγκροτημάτων μπορείτε να δείτε εδω).

Το site της Allmusic υποστηρίζει οτι αντί για τον όρο revival, η ιστορία του είδους της Post Punk είναι μια συνέχεια απο τα μέσα του ’80 όπου διάσπαρτες μπάντες όπως Big Flame, World Domination Enterprises και Minimal Compact επέκτειναν το είδος. Στα μέσα του ’90 στο σκοπό αυτό προστέθηκαν αξιοσημείωτες μπάντες όπως Six Finger Satellite, Braniac, και Elastica.

Στις αρχές του 2000 ο όρος Post Punk άρχισε να χρησιμοποιείται ξανά στο μουσικό τύπο απο κριτικούς που με το τίτλο αυτό περιέγραφαν μια νέα όμαδα καλλιτεχνών οι οποίοι μοιράζονταν ενα μέρος της αισθητικής της αρχικής εποχής της Post Punk. Ο κριτικός Simon Reynolds σημείωσε οτι μπάντες όπως The Rapture και Franz Ferdinand επηρεάστηκαν απο τους πιο οξύς τόνους της Post Punk και συγκεκριμένα απο μπάντες όπως Wire και Gang of Four. Άλλοι κριτικοί αναγνώρισαν αυτή τη μουσικά τάση σαν άλλο ένα κύμα της «Garage Rock Revivalism» ενώ το έγκριτο περιοδικό NME το 2003, το προσδιόρισε ώς «New Rock Revolution«!

Η εμπορική καταξίωση της New Wave Revival (ή Post Punk Revival) ήρθε απο τέσσερις μπάντες:

  1. απο τους Νεοϋορκέζους The Strokes, με το ντεμπούτο άλμπουμ τους Is This It (2001)
  2. απο τους The White Stripes του Ντιτρόϊτ, με το τρίτο άλμπουμ White Blood Cells (2001)
  3. απο τους Σουηδούς The Hives, με τη συλλογή τους Your New Favourite Band (2001)
  4. και απο τους Αυστραλούς The Vines, με το άλμπουμ Highly Evolved (2002)

Οι μπάντες The Strokes και The White Stripes αρχικά έγιναν γνωστοί στο Ηνωμένο Βασίλειο προτού αποκτήσουν φήμη στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού! Τα μίντια τους αποκάλεσαν ώς «Οι σωτήρες της rock ‘n’ roll» ενώ το διάσημο περιοδικό Rolling Stone το Σεπτέμβριο του 2002, διακήρυξε στο εξώφυλλό του «Rock is Back!«. Η τάση της New Wave Revival τράβηξε τη προσοχή όχι μόνο των μίντια αλλά και πολλών κατηγόρων της όπου τη χαρακτήρισαν ως «απομίμηση» και «άτονη«.

Αυτή η διαμάχη έφερε πιο έντονα στο προσκήνιο τη τάση της New Wave Revival με αποτέλεσμα μπάντες που ήταν επηρεασμένες απο τον ήχο της, όπως οι Yeah Yeah Yeahs να υπογράψουν συμβόλαια σε μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες. Ένα δεύτερο κύμα απο μπάντες που κατάφεραν να αποκτήσουν διεθνή αναγνώριση ώς αποτέλεσμα του ήχου της New Wave Revival περιλάμβανε: Interpol, Black Rebel Motorcycle Club, The Killers, Kings of Leon, The Catheters, Mooney Suzuki και The Go απο Η.Π.Α. Καθώς και απο Ηνωμένο Βασίλειο οι Franz Ferdinand, Bloc Party, Editors και The Libertines, The Fratellis, Razorlight, Kaiser Chiefs και The Kooks. Οι Arctic Monkeys ήταν το πιο υποσχόμενο γκρούπ το οποίο όφειλε την αρχική επιτυχία τους στη χρήση των Διαδικτυακών μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με δύο Νο1 singles και το Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not (2006) άλμπουμ τους να πετυχαίνει το ρεκόρ των πιο γρήγορων πωλήσεων απο ντεμπούτο άλμπουμ, στην ιστορία των Βρετανικών Charts!

Η εμπορικά, κυριαρχική επικράτηση της New Wave Revival ήταν σύντομη.  H αρχική επιτυχία της τάσης, άρχισε να φθίνει απο το 2005. Τη περίοδο εκείνη, σχολιολόγοι και κριτικοί μιλούσαν για την παρακμή του φαινομένου και για το γεγονός οτι πλέον είχε ξεπεραστεί και αφομοιωθεί απο τη πιο περίπλοκη μουσικά και συναισθηματικά, τάση της Indie Rock. Μέχρι το τέλος του 2000 οι περισσότερες μπάντες είτε διαλύθηκαν είτε προχώρησαν σε άλλα project με αποτέλεσμα η τάση της New Wave Revival να εγκαταληφθεί. Καταθέτοντας μια προσωπική άποψη θα ήθελα να σημειώσω οτι σημαντικό ρόλο στην εξασθένιση που τελικώς οδήγησε στη παρακμή του φαινομένου της New Wave Revival, έπαιξε η αναβίωση της Synth Pop η οποία ξεκίνησε την ίδια περίοδο που η New Wave Revival έδυε, δηλαδή το 2004! Εκείνη τη χρονία οι The Killers κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους Hot Fuss (2004) το οποίο κατέλαβε μεγάλο μέρος του ραδιοφωνικού airplay και έφτασε στο Top 10 του Billboard 200. Προσθέτοντας επιρροές στον ήχο της New Wave Revival, έγινε εμφανέστατη η έντονη χρήση του ήχου των synthesizer στο άλμπουμ αυτό, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κυριαρχικού ήχου σε πιό Synth Pop συνθέσεις.

Στυλιστικές Τεχνικές της New Wave Revival

Σχετικά ΕίδηGarage Rock, Post Punk, New Wave, Alternative Rock, Indie Rock

Garage Rock είναι το όνομα που δόθηκε στην ακατέργαστη φόρμα της Rock and Roll. Το είδος αυτό έγινε πρώτα ευρέως γνωστό στις Η.Π.Α. και Καναδά απο το 1963 – 1967. Το 1972 η Elektra Records κυκλοφόρησε μια συλλογή με τίτλο Nuggets: Original Artyfacts from the First Psychedelic Era που περιείχε Garage Rock singles απο τη περίοδο 1965-1968. Οι σημειώσεις που συνόδευαν την έκδοση αυτή αναφέρονται για πρώτη φορά στον όρο Punk Rock όπου επινοήθηκε για να περιγράψει το επερχόμενο φαινόμενο. Οι «απογυμνωμένες» μουσικές δομές και συνθέσεις της Garage Rock του ’60 επρόκειτο να αποτελέσουν μέγιστη επιρροή στο φαινόμενο της Punk Rock που θα κρατούσε μόλις δύο χρόνια (1974-1976)!

Εξίσου, σημαντική επιρροή της New Wave Revival, αποτέλεσε η Post Punk τάση που ξεκίνησε απο εκεί που το Punk Rock σταμάτησε, διαφοροποιούμενη όμως με τον εσωστρεφή χαρακτήρα της, τη περιπλοκότητά της αλλά και τον πειραματισμό της. Ενσωμάτωσε στοιχεία απο Krautrock (ιδιαίτερα τη χρήση του synthesizer ήχου και των εκτεταμένων επαναλήψεων), της Τζαμαϊκανής Dub Music (ιδιαιτέρως της κιθάρας-μπάσο), και της Αμερικάνικης Funk.

Η New Wave Revival αντλεί επιρροές και απο τη New Wave η οποία αρχικά ταυτιζόταν με τον όρο της Post Punk προτού θεωρηθεί ξεχωριστό είδος μουσικής. Η New Wave παρουσίασε χαρακτηριστικά κοινά με τη Pop Music διαφοροποιούμενη έτσι απο το «αρτίστικο» στύλ της  Post Punk και ενσωμάτωσε στοιχεία απο Electronic και Experimental Music, Mod subculture, Disco και Pop Music του ’60.

Το Alternative Rock είδος αποτελεί επίσης επιρροή για την New Wave Revival. Προήλθε απο την Independent Music (Ανεξάρτητη μουσική σκηνή) του ’80 και έγινε ευρέως γνωστή τις δεκαετίες του 1990 και 2000. Χαρακτηριστικός ήχος της έγινε ο δυνατός παραμορφωμένος ήχος της κιθάρας ενώ με μια ευρύτερη έννοια αρχικά αναφερόταν στη γεννιά εκείνων των μουσικών που ενώθηκαν υπο το συλλογικό τους χρέος είτε απέναντι στο μουσικό τους στύλ είτε στο ανέξαρτητο D.I.Y. (Κάντο Μόνος Σου) ήθος που καθιέρωσε πρώτη η Punk Rock, βάζοντας έτσι τις βάσεις για την ανάπτυξη της Alternative Rock.

Τέλος, πρέπει να αναφερθούμε στην επιρροή της Indie rock με την οποία η New Wave Revival σχετίζεται και χρονικά καθώτι αποτελεί άμεσο υποείδος της. Αν και οι ρίζες της Indie rock φτάνουν πίσω στο ’80, η εμπορική της καθιέρωση έγινε στις αρχές του 2000 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα περιλαμβάνοντας υποείδη όπως Indie Pop, Grunge, Jangle Pop, C86, και Lo-Fi.

Καλλιτέχνες που σχετίζονται με τη New Wave Revival

√ The Rapture, Franz FerdinandThe Strokes, The White StripesThe Hives, The Vines, Yeah Yeah Yeahs, InterpolThe KillersBloc Party, Editors, The Fratellis, Kaiser Chiefs, Arctic Monkeys, Poni Hoax, The Temper Trap, Gossip


Ας ακούσουμε μερικά δείγματα New Wave Revival, ξεκινώντας με επιλογές απο τα πρώτα χαρακτηριστικά άλμπουμ για το είδος. Ακολουθώντας μια χρονολογική σειρά θα αρχίσουμε απο τους Αμερικανούς The White Stripes απ’ το Ντιτρόϊτ, με δύο επιλογές απο το τρίτο άλμπουμ White Blood Cells (03.07.2001)

The White Stripes -Hotel Yorba (White Blood Cells, 03.07.2001)

The White Stripes – Dead Leaves And The Dirty Ground (White Blood Cells, 03.07.2001)

Συνεχίζουμε με δύο επιλογές απο το ντεμπούτο άλμπουμ των Αμερικανών The Strokes, Is This It (30.07.2001) το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

The Strokes – Hard to explain (Is This It, 30.07.2001)

The Strokes – Last Nite (Is This It, 2001)

Ακολουθούν οι The Hives με το άλμπουμ συλλογή, Your New Favourite Band (22.10.2001)

The Hives- Hate to Say I Told You So (Your New Favourite Band, 22.10.2001)

The Hives- Main Offender (Your New Favourite Band, 22.10.2001)

Οι The Vines συμπληρώνουν τη τετράδα που αποκαλέστηκε ως «The Bands» με επιλογές απο το άλμπουμ Highly Evolved (14.07.2002)

The Vines – Highly Evolved (Highly Evolved, 14.07.2002)

The Vines – Outtathaway! (Highly Evolved, 14.07.2002)

Ακόλουθει η ενότητα που περιλαμβάνει επιλογές απο μπάντες του «δεύτερου κύματος» της Wave Revival (ή Post Punk Revival).

Ξεκινάμε με τους προσωπικά πολύ αγαπητούς Franz Ferdinand και απο το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους Franz Ferdinand (09.02.2004), επιλέγω το πασίγνωστο και άκρως χαρακτηριστικό New Wave Revival κομμάτι Τake me Out.

Franz Ferdinand – Take Me Out (Franz Ferdinand, 09.02.2004)

Θέλωντας να επισημάνω την επιρροή του synthesizer ήχου στις συνθέσεις που έφερε μαζί του το «δεύτερο κύμα», θα αναφερθώ σ’ ένα χαρακτηριστικό κομμάτι απο το ίδιο άλμπουμ (Franz Ferdinand 09.02.2004) των Franz Ferdinand, με τίτλο «Auf Achse». Παρατηρείστε οτι απο την εισαγωγή κιόλας ο διακριτικός ήχος του synthesizer κάνει αισθητή τη παρουσία του, προσδίδοντας μια πιο Pop χρειά στον εμφανώς Post Punk ήχο του γκρούπ σε άλλα κομμάτια, όπως στο προηγούμενο κομμάτι «Take Me Out».

Franz Ferdinand – Auf Achse (Franz Ferdinand, 09.02.2004)

Περίπου πέντε μήνες αργότερα, απο το άλμπουμ των Franz Ferdinand, κυκλοφόρησε το πρώτο single των The Killers απο το ντεμπούτο άλμπουμ τους Hot Fuss (07.07.2004), με τίτλο «Somebody Told Me» και ανάγκασαν το Billboard να το σχολιάσει ώς «άγρια κολητικό» υπονοώντας το τρόπο με τον οποίο αστραπιαία μεταδίδεται μια μολυσματική ασθένεια. Η τεράστια αναγνωρισιμότητα και εμπορικότητα που απέκτησε το κομμάτι αυτό έχοντας μετριάσει τον σκλήρο ήχο της Post Punk που επικρατούσε στη πρώτη περίοδο της New Wave Revival (ή Post Punk Revival) με τον πιο Pop ήχο των synthesizer, στάθηκε καθοριστικός παράγοντας για την αλλαγή του χαρακτηριστικού ήχου της New Wave Revival σε πιο Pop κατευθύνσεις και τελικώς στην εξασθένιση του φαινομένου.

The Killers – Somebody Told Me (Hot Fuss, 07.07.2004)

The Killers – Mr. Brightside (Hot Fuss, 07.07.2004)

Arctic Monkeys – I Bet You Look Good on the Dancefloor (Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, 2006)

Για το κλείσιμο του άρθρου διάλεξα να κάνω μια ανφορά σε ένα γκρούπ που έρχεται να επισφραγίσει την εκτόπιση πλέον του «σκληρού κιθαριστικού» ήχου της Post Punk απο το επίκεντρο της New Wave Revival κάνοντας τόσο έντονη χρήση του synthesizer στις συνθέσεις του, δημιουργώντας έτσι μια σύγχηση γύρω απο τη ταυτότητα του ήχου ώς απόδειξη της μετάβασης σε άλλες πλέον συνθέσεις. Η Wikipedia σχολιάζει σχετικά:

Still evolving from their rock and disco sound, Poni Hoax released a more successful album in 2008: Images Of Sigrid. Some compared the electro energy of Daft Punk, a few notes of Bowie, and Ian Curtis to the voice of Nicolas Ker (to whom he takes strong influence from), plus a dash of David Byrne-esque funk in the instrumentation.

Αναφέρομαι φυσικά, στους Γάλλους Poni Hoax και στο –προσωπικά εκπληκτικό– άλμπουμ τους Images Of Sigrid (2008) με το καταιγιστικό κομμάτι τους «Antibodies». Θα προτιμήσω όμως να μοιραστώ μαζί σας το ομότιλο κομμάτι του άλμπουμ «Images Of Sigrid», σαν ένα δείγμα της τελευταίας περιόδου της New Wave Revival κατα την οποία το φαινόμενο όπως και οι επιρροές του, πέρασαν στην ιστορία της μουσικής. Άφησαν έτσι, μια άξια παρακαταθήκη τόσο για τους φίλους της μουσικής που παρακολούθησαν την εξέλιξή της και απόλαυσαν τις ευθείς νοσταλγικές αναφορές στις επιρροές της, μέσα απο τη φρέσκια άποψη των νέων καλλιτεχνών, όσο και για τους νέους ακροατές που δεν την γνώρισαν ακόμα.

Poni HoaxImages Of Sigrid (Images Of Sigrid, 2008)

Σχόλια
  1. Ο/Η Persona Greta λέει:

    Εξαιρετικό άρθρο και πολύ διαφωτιστικό για όσους αγαπάμε αυτο το είδος μουσικής.

  2. Ο/Η Βασίλης Κούκουτσας λέει:

    Φίλε πολύ καλογραμμένο το αφιέρωμα σου, συγχαρητήρια για την προσπάθεια..το διάβασα σχεδόν όλο.
    Για το περιεχόμενο δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι γιατί δεν την έχω τη σκηνή καθόλου, απλά ξέρω και έχω παίξει σε δουλειές κάποια χίτς από ορισμένα σχήματα που αναφέρεις. Εχω και κάποια cds τους, το ομολογώ αλλά από παλιότερες εποχές που με ενδιέφερε περισσότερο το τι τάσεις υπάρχουν.
    Ξέρεις, για ένα μουσικό είναι λίγο περίεργο να διαβάζει ‘αναλύσεις’, γιατί του παρουσιάζεται μια οπτική που πολλές φορές απέχει από τον προσωπικό του στόχο, -εννοώ όταν συμπεριλαμβάνεται ο ίδιος σ αυτό που διαβάζει- οπτική η οποία ως επί το πλείστον βασίζεται σε παράγοντες ,κατά κύριο λόγο, ‘εμπορικούς’ και λιγότερο μουσικούς. Είτε μας αρέσει είτε όχι, έτσι είναι, ότι κάνουμε έχει αντίκτυπο σε πολλούς τομείς..
    λες να είμαι υπερβολικά ρομαντικός ? χαχαχα
    μπορεί φιλαράκι..

    Για να μην σε κουράσω άλλο ,μιας και με έπιασε η πολυλογία τώρα, το ευτύχημα είναι να βλέπω ανθρώπους να έχουν πάθος με τη μουσική, είτε σαν παίκτες είτε σαν ακροατές, και ειδικά όταν είναι καλοπροαίρετοι, με δίψα για γνώση, και επίπεδο το οποίο τους επιτρέπει να κρίνουν πιο σφαιρικά και ψύχραιμα μια τέχνη σαν κάτι που αντικατοπτρίζει μια εποχή.
    Θεωρώ πως εσύ ανήκεις σ αυτή την κάπως δυσεύρετη στις μέρες μας κατηγορία.

    Καλή σου μέρα φίλε και χαιρετίσματα από Θεσσαλονίκη !

  3. Ο/Η anna anastasiou λέει:

    Εσυ παιδι μου επρεπε να ανθιζες στην δεκαετια του 80.Τοτε που αγοραζαμε περιοδικα,μαζευαμε τα κομματια που ηταν στην κορυφη των chart,ψαχναμε για λεπτομερειες και παρασκηνια.
    Ο λογος σου παντα υπεροχος και ακριβης.
    Συνεχισε για οσους εχουν μεινει ακομα και θελουν περισσοτερα απο ενα βιντεο στο you tube..

  4. […] New Wave Revival (ή Post Punk Revival) […]

Cue up a Reply